­

Een enorme uitdaging in de Italiaanse Alpen die alleen is weggelegd voor echte helden. Tijdens de tweede editie van Forza4Energy4All hebben maar liefst 93 deelnemers de drie machtige bergen bedwongen. Op de fiets, hardlopend of wandelend naar boven. De weg naar boven heeft ongelofelijk veel energie en doorzettingsvermogen gekost, maar de aankomst op de top zorgt voor euforie en veel emotie.

Na de succesvolle eerste editie in 2013 kwamen de aanmeldingen voor de uitdaging al snel binnen. Verschillende teams werden gevormd om samen alle energie te geven voor het medicijn. De meeste teams vanuit de directe betrokkenheid met een patiënt maar ook teams die overtuigd waren van dit goede doel en zich om die reden hebben ingeschreven.
Zo ook het team Friends4Energy4All: “Met vijf mannen zaten we aan een koffietafel. Zo simpel is ons goede-doel-fiets-team 2014 geboren. Het toeval bracht ons in verbinding met Energy4All. Een kleine stichting, daar zijn we ook als team herkenbaar. We gingen op zoek naar mede teamgenoten. Dertig vrouwen en mannen. Totaal verschillend in leeftijd, beroep en fietservaring. Zo bijzonder dat we met elkaar een verbinding zijn aangegaan voor dit fietsjaar.”

De deelnemers hebben ontzettend hard getraind, want die bergen kom je niet zomaar op. De kilometers zitten wel in de benen maar in Nederland is het lastig te trainen op bergopwaarts fietsen of lopen. Een aantal deelnemers hebben om die reden zelfs tijdens hun vakantie al de hoogste bergen opgezocht om het gevoel alvast in de benen te krijgen. Naast hun individuele- en teamtrainingen heeft de hele groep zich ook samen voorbereid tijdens 2 clinics en de toertocht Nijmegen.

Na maanden voorbereiding was het van 12 tot en met 14 september 2014 dan eindelijk zover. De deelnemers, supporters en sponsoren kwamen aan in Bormio, een mooi plaatsje in het dal waar het basiskamp zich bevond. Met gezonde spanning werd gekeken naar de machtige bergen die in de wijde omtrek te zien zijn. Nu was iedereen er ook echt klaar voor. Forza4Energy4All is een uitdaging van 3 dagen, met elke dag een zware tocht
naar de toppen van achtereenvolgens de Gavia, Mortirolo en Stelvio.

Forza4Energy4All 2014 Groep

De Gavia (2.621m)
Op vrijdag is het tijd voor de eerste echte beproeving. Na het ontbijt gaat iedereen op weg naar de startplaats. Het is een mooi gezicht om de grote groep deelnemers in Energy4All tenue te zien starten. En de weergoden zijn ons goed gezind. De Gavia wordt als minst zware tocht bestempeld van de drie maar dat betekent echt niet dat het een makkie is. De klim van 25,6 km begint heel geleidelijk tot in Santa Caterina Valfurva. Daarna
begint de klim pas echt. In de laatste 13,5 kilometer klimmen de deelnemers maar liefst 884 meter. De supporters langs de route schreeuwen de deelnemers naar boven. Eenmaal boven over de finish aangekomen worden de deelnemers stuk voor stuk als helden onthaald. Het is voor de
meesten een zware tocht geweest, waarbij iedereen moeite had om de hartslag onder controle te krijgen. Dat belooft wat voor de komende twee dagen.


Forza4Energy4All 2014 Groep Fietsen Forza4Energy4All 2014 Fietsen Hardlopen Mortirolo Forza4Energy4All 2014 Gavia Finish Forza4Energy4All 2014 Forza Mama's

Nadat iedereen is opgewarmd is het tijd voor de afdaling. Samen lekker rustig afdalen en genieten van het prachtige uitzicht. Helaas duurde het genieten maar tot halverwege de berg, want dan gebeurt er een heel vervelend ongeluk. Fons Visser van team Friends4Energy4All: “In de afdaling van de Gavia ben ik lelijk in aanraking gekomen met het Italiaanse asfalt. Dankzij de klasse organisatie en medische begeleiding was ik snel in een ziekenhuis, waar ik behandeld ben en na een lange middag ontslagen werd. Met een gebroken neus, flinke snee in de kin, gekneusde ribben en schouder, een stijve nek en wat zwellingen, hield ik in het hotel de moed er toch in voor mijn teamgenoten.” Een flinke domper op de eerste dag waar iedereen flink van is geschrokken.

Mortirolo (1.852m)
Op zaterdag beginnen de helden met frisse moed aan de tweede berg. De beruchte Mortirolo, ook bekend onder de naam ‘Passo della Foppa’, vanwege zijn vermogen om zijn beklimmers steeds weer voor de gek te houden met een nog hoger stijgingspercentage. De klim is beroemd dankzij de Giro d’Italia en is één van de allersteilste beklimmingen. Zo noemde Lance Armstrong het de zwaarste klim die hij ooit gedaan heeft. Dat hebben de helden gemerkt. De weg van de Mortirolo stijgt in ruim 12 kilometer maar liefst 1300 hoogtemeters. Het is zwaar afzien voor de fietsers, wandelaars en hardlopers, ze hebben al hun energie nodig om op de top te komen.

Forza4Energy4All 2014 Mortirolo Fietsen Forza4Energy4All 2014 Hans Tom Forza4Energy4All 2014 Mortirolo finish Forza4Energy4All 2014 Lola papaRon

Tom Wever van Forza4Sterre: “De Mortirolo is een hele uitdaging met stijgingspercentages tot wel 20%. Veel fietsers hebben hun lichtste verzet afgestemd op deze berg. De klim begint, mijn hartslag en ademhaling gaan snel omhoog, ritme zoeken, niet te hard en dan gaat het lekker. Hans Strik en ik fietsen samen naar boven. Hans verloor vorig jaar zijn zoon Mees door de gevolgen van zijn energiestofwisselingsziekte. We fietsen beide met onze kinderen in gedachten. De finish komt in zicht, Hans en ik geven elkaar de hand en twee trotse ouders gaan samen voldaan over de finish. De Mortirolo, het ‘dodelijke snoepje’, is bedwongen!”

Stelvio (2.758m)
Zondag staat de heftigste uitdaging op het programma. Als er een beklimming is die iedere wielrenner echt eens gedaan moet hebben, dan is het de Stelvio. Enorm indrukwekkend is de klim die ze met 39 haarspeldbochten naar boven leidt. Het is een lange strijd, en hoe je deze berg ook beklimt, pijn doet hij altijd.
Nancy Geuze van Forza4SterredeBie: “Jeetje wat een emotionele tocht die Stelvio. Bizar hoe je je grenzen kunt verleggen voor iets wat je zo aan het hart gaat. Je telt letterlijk per 100 meter wat je hardlopend hebt afgelegd en denkt dan ‘Zo die hebben we alvast gehad’. En dan komt er een moment dat je je grens van kunnen hebt bereikt en dat je niet meer kunt... En dan zie je het gezichtje van je mooie dochter voor je die je meesleurt die
berg op. Dan krijg je weer de energie om door te gaan. Wanneer je dan 500 meter voor de top je naam al hoort schreeuwen en daar een peloton aan mensen staat die je hartverwarmend de laatste meters aanmoedigen dan krijg je nog even extra vleugels. En als je dan over de finish heen bent draai je je om en begin je zelf de namen van de mensen te roepen die de streep nog over moeten. Wat een harmonie en een euforisch moment!”

Forza4Energy4All 2014 Stelvio begeleiding Forza4Energy4All 2014 Stelvio Fietsen Forza4Energy4All 2014 Stelvio Finish Forza4Energy4All 2014 Willem Ferdinand Stelvio

Richard Smedes van Forza4Willem: “Het mooiste moment was de aankomst op de top van de Stelvio. De familie van teamleden Renate en Ferdinand Dijkstra stond ons team daar op te wachten. Ook hun zieke zoontje Willem (te zien op het filmpje hieronder) was erbij. Na de finish gooide Ferdinand de fiets aan de kant en stortte hij neer bij Willem. Heel ontroerend was dat.”

Tessa van Forza4Mees: “Wat was het gaaf! Woorden als trots, warm, saamhorigheid, indrukwekkend en onvergetelijk komen in de buurt van hoe het was. Je moet het meegemaakt hebben om te weten waar ik het over heb.”

Het fantastische Forza4Energy4All 2014 is afgesloten met een gezellige feestavond. Bij aanvang nam Ron Okhuijsen (team Forza4Lola en vader van Lola) namens de aanwezige ouders het woord. Ron stond stil bij de slogan die al vele jaren wordt gehanteerd bij Energy4All: ‘Doodmoe geboren en geen medicijn’. Hij gaf aan dat met de huidige voortgang van het onderzoek, en de hoop die gloort aan de horizon, het juist nu van groot belang is dat we ons allemaal blijven inzetten voor fondsenwerving. Samen kunnen we zorgen dat er geen vertraging ontstaat in de voortgang van het onderzoek. Zijn speech maakte diepe indruk, iedereen was zich er meteen weer van bewust waarvoor ze die machtige bergen hebben beklommen. Om het weekend extra mooi af te sluiten kregen de deelnemers te horen dat er naast hun enorme sportieve prestatie ook nog een geweldig mooi bedrag is opgehaald van ruim € 200.000,-! Dat werd volop gevierd.

Videoverslagen Forza4Energy4All 2014

Dag 1 - Gavia
door Hans Eikmans
youTube Forza2014 Dag1 Gavia
Dag 2 - Mortirolo
door Hans Eikmans
youTube Forza2014 Dag2 Mortirolo
Dag 3 - Stelvio
door Hans Eikmans
youTube Forza2014 Dag3 Stelvio
­