­

Dream it Believe it Achieve it

Een belevenis om nooit te vergeten. Forza4Energy4All is een enorme uitdaging in de Italiaanse Alpen. Drie dagen geven de deelnemers al hun energie en beklimmen de drie meest beruchte bergpassen van de Giro d’Italia: de Gavia, de Mortirolo en de Stelvio. Tijdens de derde editie van Forza4Energy4All in 2015 gingen 60 helden de uitdaging aan. Op de fiets, hardlopend en/of wandelend naar de top. Iedereen op zijn eigen manier, alleen maar ook samen.

Forza4Energy4All 2015 Groep

Het laatste stuk van de reis naar het basiskamp in Bormio is prachtig. Bij aankomst in hotel La Ganzianella in Bormio is iedereen meteen in de Forza stemming. De één kan niet wachten, terwijl de ander toch wel nerveus wordt. Maar allemaal met hetzelfde doel. De uitdaging aangaan voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Zij hebben figuurlijk elke dag te maken met zo’n reusachtige berg die ze moeten beklimmen met hun beperkte energie.

Dag 1 - De Gavia (2.621m)
Eindelijk is het zover na een lange voorbereiding. De starttoeter klinkt voor de eerste berg. De fietsers gaan onder begeleiding van coaches Jack van Zundert, Henk van Ramshorst en Leo Steijn op pad. Henk: “Eindelijk kan de gestapelde energie worden losgelaten. FORZA, FORZA. Met genoegen zie ik het peloton in beweging komen. Ieder vindt zijn eigen ritme en vindt zijn eigen plek. Op weg naar de top op 2.652 meter hoog.” Er wordt gezegd dat het een mooie opwarmer is voor de 2 heftige dagen die nog gaan komen, maar onderschat hem niet. De klim is mooi, eerst door de mooie groene alpenweides en dennenbossen, om vervolgens echt te klimmen en al snel op grote hoogte te rijden met fantastisch uitzicht op de prachtige bergtoppen om je heen.


Forza4Energy4All 2015 Fietsen 5 Forza4Energy4All 2015 Gavia bord Forza4Energy4All 2015 Wandelen Gavia 2 Forza4Energy4All 2015 Aankomst Wandelaars Gavia EllesLia 

De wandelaars zijn gestart aan hun off-road wandeltocht onder begeleiding van de vaste Forza4Energy4All berggids Letitia. Een magisch mooie tocht langs watervallen, over grote rotsblokken en langs diepe afgronden. En altijd een prachtig uitzicht op dit bijzonder mooie berglandschap. Ankie Stadegaard: “De adembenemende natuur zet je even stil, zorgt voor de verbinding en de schoonheid. De uitdaging tot beklimming brengt je tot een breekpunt, waarbij opgeven geen optie is. Het laat je inzien en voelen dat er achter dat breekpunt verborgen energie zit.”
Op de top wachten de supporters op alle helden, het ene moment in de zon, het andere in de wolken met zelfs nog een klein vlokje sneeuw. Als alle fietsers op de top zijn gefinisht, binnengehaald met een feestelijke begroeting van organisator Hein, zien ze op de weg langs het meer de groep wandelaars aankomen. Na een zware tocht worden ze als helden onthaald.

Dag 2 - Mortirolo (1.852m)

Tijdens het ontbijt zijn de zenuwen voelbaar, fietsenmaker Michaël zorgt dat alle fietsen klaar zijn voor de verraderlijke Mortirolo. Hij wordt niet voor niks ‘Passo della Foppa’ genoemd, dit vanwege zijn vermogen om zijn beklimmers steeds weer te verrassen met een nog hoger stijgingspercentage. De weg van de Mortirolo stijgt in 12 kilometer maar liefst 1300 hoogtemeters en is één van de allersteilste en gevreesde beklimmingen onder wielrenners. Ook voor het veiligheidsteam van Abiom, dat zich voor het derde jaar op rij belangeloos inzet, is het een flinke uitdaging om ervoor te zorgen dat de organisatie elkaar langs de hele route kan bereiken en de arts snel ter plekke kan zijn als er medische hulp nodig is. Zoals altijd krijgen ze het weer voor elkaar.

Forza4Energy4All 2015 Fietsen groep Forza4Energy4All 2015 Fietsen1 Forza4Energy4All 2015 Mortirolo fietsen Forza4Energy4All 2015 Sterre Nicole Stelvio

Henk: “Vandaag is misschien wel de mooiste dag van onze Italiaanse driedaagse. Iedereen (wandelaars en fietsers) beklimt de Muur van Italië. Ik vind dat leuker dan gescheiden wegen. We moedigen elkaar aan als we elkaar tegenkomen onderweg, als we daar de puf nog voor hebben. De stijgingspercentages zijn bijna onmenselijk. Ik zie regelmatig 13, 14, 16 zelfs 18 % verschijnen op mijn klokje. Het is een hele grote k..berg.
De doorgetrainde fietsers en wandelaars redden het wel. Ik heb grote bewondering voor de deelnemers die minder talent hebben. Ik durf wel te zeggen dat ik trots op ze ben. Heel trots. Ik zie hun lichaamstaal. Ik zie hun gezichten onderweg. Ze hebben er van gedroomd om de top te halen. En ze hebben onderweg misschien wel honderd maal het geloof erin verloren, en ook weer terug gevonden. Ze hebben het gedaan.
Van bocht 33 naar uiteindelijk de grote oranje finishboog van Energy4All. Op de top van je kunnen. Ze worden warm onthaald door alle supporters, de organisatie, de veiligheidsmensen. En de reeds gefinishte deelnemers. De laatste deelnemers worden vereerd met een persoonlijke escorte naar de grote boog. Wat een dag!”

Dag 3 - Stelvio (2.758m)
Op de laatste dag staat de heftigste uitdaging op het programma. Als er een beklimming is die iedere wielrenner echt eens gedaan moet hebben, dan is het de Stelvio. Enorm indrukwekkend is de klim die ze met 37 haarspeldbochten naar boven leidt. Het is een lange strijd, en hoe je deze berg ook beklimt, pijn doet hij altijd.

Forza4Energy4All 2015 Fietsen 2 Stelvio  Forza4Energy4All 2015 Fietsen 4 Forza4Energy4All 2015 Hardlopen Stelvio GertJan Forza4Energy4All 2015 Wandelen Gavia Forza4Energy4All 2015 Stelvio Hans Jack

Vandaag gaan 3 bikkels de uitdaging aan om de laatste 10 kilometer naar de top hardlopend af te leggen.
“Samen hardlopend de top van de Stelvio bereiken. Een loodzware maar zeer unieke ervaring,” vertellen Gert-Jan en Saskia van de Ven. “Via pittige haarspeldbochten bedekt met sneeuw omhoog. Met elke stap onze dochter Jenske in het achterhoofd. We hebben enorm genoten van dit prachtig evenement! Op de top kwam de ontlading, dit hebben we samen mooi geflikt.”
De wandelaars gaan de Stelvio off-road beklimmen. Weer een prachtige route die ze naar de besneeuwde paden brengt en ze van ver al kunnen zien welke toppen ze nog moeten gaan bereiken.

Henk: “De top is vandaag in sneeuw gehuld. Het zonnetje laat de waterkristallen glinsteren, en een paar wolkensluiers over bergtoppen maken het idyllisch beeld compleet. Potverdorie, bijna iedereen bereikt de top. Fietsers, wandelaars en hardlopers. Op zijn of haar eigen wijze. Sommigen kunnen de top halen zonder rust, en anderen moeten af en toe even pauze houden. Allemaal presteren ze op de top van hun kunnen.
Top 1000 muziek galmt uit de speakers. Tranen vloeien. Kurken exploderen uit de fles. Of je nu deelnemer bent, organisator, supporter, vrijwilliger, coach, veiligheidsman... iedereen wordt geraakt. Iedereen wordt even familie onder de grote oranje finishboog van Energy4All. Ook ‘vreemde’ beklimmers van de berg worden warm onthaald. En ze genieten daar allemaal van. Er wordt gratis energie uitgedeeld.”

Forza4Energy4All 2015 Fietsen 3 Stelvio Forza4Energy4All 2015 Hardlopen Fietsen Stelvio Forza4Energy4All 2015 Finish Stelvio Forza4Energy4All 2015 Finish Wandelaars Stelvio

Aan het eind van elke rit gaan een paar bikkels nog voor meer uitdagende routes, onder begeleiding van de coaches. Zo komen zij een paar uur later ook helemaal kapot maar vol verhalen aan in het hotel. Na een lekkere douche, voor sommige een slaapje en een verfrissend drankje schuift iedereen aan in de eetzaal voor weer een voortreffelijk diner. Cameraman Tijs, die zich ook vrijwillig inzet, doet zijn uiterste best zijn filmverslag van de dag af te hebben waar iedereen weer naar uitkijkt. Na de Stelvio is de spanning eraf en is het tijd voor het bekendmaken van de opbrengst. Met al die energie is er samen € 117.940,- opgehaald! Reden voor een mooi feest. Een geweldige afsluiting van een magisch mooi evenement.

Forza4Energy4All 2015 Feest Stelvio

Videoverslagen Forza4Energy4All 2015

Dag 1 - Gavia
door Tijs van Leur
youTube Forza2015 Dag1 gavia
Dag 2 - Mortirolo
door Tijs van Leur
youTube Forza2015 Dag2 Mortirolo
Dag 3 - Stelvio
door Tijs van Leur
youTube Forza2015 Dag3 Stelvio
­