­

Vorige Edities

Op de fiets, hardlopend en/of wandelend drie prachtige bergen beklimmen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Op 7, 8 en 9 september 2022 was het dan zover. In tegenstelling tot vorig jaar, waren de beklimmingen dit jaar op woensdag, donderdag en vrijdag. De reden voor de verschuiving van een dag was dat het dan wat rustiger zou zijn op de Stelvio op vrijdag en iedereen het gehele weekend de tijd had om huiswaarts te keren. Op zondag door Duitsland is vaak erg druk. Iedereen kon dan al op zaterdag vertrekken en thuis nog een dagje bijkomen voor de werkweek weer begon.

Met in totaal 103 "forzanen" reisden we af naar Italië. Dit jaar met een opvallend grote groep wandelaars. Dat was dus een extra uitdaging voor de organisatie, want die moeten 's morgens naar hun startplek gebracht worden en 's middags weer in bus naar beneden worden gebracht. Maar ook dat is elke dag weer goed gelukt. Corona bleef natuurlijk een aandachtspunt en dus werd er gevraagd elke dag te testen. Helaas hadden we één positief geteste deelnemer die in quarantaine moest, we wisten dus de kans groot was dat er meer besmettingen konden komen. Gelukkig bleven die uit tijdens het evenement.

Vanaf zondag 4 september begon het hotel al steeds voller te lopen en kunnen we constateren, dat Forza4Energy4All voor veel deelnemers eigenlijk ook een kleine vakantie is. Mensen komen eerder en blijven soms ook nog wat langer. De gezelligheid en drukte nam elke dag toe en diverse deelnemers maakten ook van de gelegheid gebruik om alvast een mooie wandeling, hardlooprondje en fietstocht te doen, de benen wat op spanning te brengen met een klimmetje en op deze manier ook alvast het lichaam te laten wennen aan het klimmen en de hoogte.

Forza4Energy4All2022 Groepsfoto Gavia lr

Verslag Forza4Energy4All 2022

Aan het einde van de dinsdag is de briefing voor de 1ste dag, de beklimming van de Gavia. De weersvoorspelling is prima. Alle coaches houden een briefing met hun deelnemers, iedereen krijgt tips mee voor wat betreft kleding, eten, stops, vertrektijden.

De briefing werd afgesloten met een filmpje vol prachtige aanmoedigingen van familieleden maar ook van professor Smeitink en onze ambassadeur Jochem van Gelder.

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 1 – GAVIA

Toen we vroeg de gordijnen openden bleek het stralend mooi weer te zijn. Geweldig voor de start van Forza4Energy4All 2022! Bij het ontbijt was wel wat spanning te voelen maar vooral heel veel zin om te gaan beginnen aan de uitdaging.

Om 8:30 uur vertrokken de wandelaars in busjes naar hun vertrekpunt voor de off-road tocht naar de top. Een grote groep dit jaar, oud & jong ging de uitdaging aan, met onze Melle, Marije, Juliet en Liam op de rug van zijn vader. Ze klommen over rotsblokken, gingen langs watervallen en kwamen op plekken met waanzinnig mooi uitzicht. Iedereen bereikte de finish.

Gavia wandelaars 2022 9 7 Gavia deel 1 61 2022 9 7 Gavia deel 1 94 kl

2022 9 7 Gavia deel 1 161 kl2022 9 7 Gavia deel 1 758 kl2022 9 7 Gavia deel 1 811 kl 

De hardlopers werden door een busje afgezet op hun gewenste punt. de afstanden 14, 10 en 5 kilometer zijn gelopen. Een hele pittige klim maar ze gingen als een speer! Esther heeft altijd flinke steken onderweg maar bikkelde ook gewoon door. Fantastisch dat ze al van verre de stem van Hein en de muziek hoorden. Dan weet je dat je er bijna bent.

Hardlopers  2022 9 7 Gavia deel 1 hardloper

De fietsers zijn gestart in 2 groepen, om 9:30 de eerste grote groep en een uurtje later nog een groep van 5 hele snelle fietsers. Het was meteen een uitdagende start omdat de weg vlak voor de klim werd geasfalteerd. Onze fietsers ploeterden erdoorheen en bleven bijna helemaal vastplakken. Na het schoonmaken van de banden en een versnapering bij de verzorgingspost gingen ze vol goede moed verder. Al snel kwamen ze borden met daarop foto's van de kanjers waarvoor de deelnemers rijden, die nog elke dag moeten leven met hun energiestofwisselingsziekte, maar ook kinderen die zijn overleden. Dat gaf extra moed, voor hen beklimmen we deze bergen.

Groepsfoto fietsers

Voor de fietsers aan de échte klim begonnen, passeerden zij eerst een paar kleine dorpjes. Prachtig, idilisch, maar wel smal. Daarna begon de klim naar de top. Ieder in zijn eigen tempo, langs de meren en met uitzicht op de prachtige bergtoppen. De temperatuur kan af en toe flink dalen, door de frisse wind die van de gletser komt, dat is altijd oppassen en zorgen dat je goed gekleed bent. De snelle fietsers die waren aangekomen op de top, daalde regelmatig weer een stuk af om teamgenoten op te halen en aan te moedigen. Dat is Forza, samen naar de top en daar wachten we op elkaar, geven we groepshug, huilen, dansen, zingen en genieten we nog even na, voor iedereen weer de berg verlaat in de busjes, auto's of op de fiets.

Alle deelnemers hebben de finish onder de oranje boog gehaald en werden onthaald door alle supporters, zo mooi!

Een hele mooie eerste dag!

Bekijk de geweldige dagfilm van Dag 1 en beleef het nog een beetje mee . Bekijk hier de prachtige foto's van Colinda Janssen Gavia

2022 9 7 Gavia deel 1 288 2022 9 7 Gavia deel 1 1399 Gavia fietsers dorp 2 2 2022 9 7 Gavia deel 1 1593 2022 9 7 Gavia deel 1 1783 Gavia top Gavia topbord  Gavia klim 1

Meer foto's van de Gavia op Facebook Forza4Energy4All 

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 2 - BORMIO 2000

Donderwolken pakten zich gisteravond en -nacht samen, lieten zich horen en de regen kwam met bakken uit de hemel. De voorspellingen voor vandaag waren niet goed en de organisatie besloot i.v.m. veiligheid de Mortirolo te vervangen voor de Bormio2000. Omdat die weg bijna hier in de tuin begint werden de starttijden ook aangepast.

De wolken drapeerden zich over de bergen maar het regende niet toen de eerste groep wandelaars begon aan hun ong. 10 km naar de top. De rest van de wandelaars werden afgezet bij de verzorgingspost om hun tocht van 7 km te starten.

De hardlopers en fietsers volgden een uur later. Een mooie groep van 10 hardlopers hadden het tempo er goed in. Een aantal fietsers pakten eerst nog een rondje Bormio mee om vervolgens te klimmen om wat extra kilometers te pakken, vanuit Bormio gaat het snel omhoog met prachtig uitzicht op de stad.

Toen begon het te regenen. Het werd meteen een stuk kouder. De fietsjackjes gingen aan, net als truien en poncho’s. Door weer en wind stonden de supporters de bikkels aan te moedigen. De borden van de MITO kanjers langs de weg gaf ze extra kracht. Wonder boven wonder bleef het bij deze bui. Op de top werden de donkere wolken ingeruild voor stukjes blauwe lucht en ging de zon zelfs weer schijnen

Onze mascotte Benny stond vandaag niet alleen op de top om alle deelnemers te onthalen. Hij heeft een heel stuk van de route gelopen! Een speciale dag voor hem want hij is jarig!!! En al bedolven onder lieve donaties.

Er druppelden steeds meer supporters binnen bij de finishboog die stond bij de kabelbaan van Bormio2000. Elke deelnemer werd weer feestelijk onthaald en werd vervolgens supporter voor de volgende die binnen kwam. De erehaag werd steeds langer, zo mooi!Het werd een mooi feest daar op de berg met veel high fives, aanmoedigingen, meebleeeeren en dansjes. Een grote groep wandelaars besloot om de tocht terug naar het hotel wandelend te doen, nog eens bijna 10 km erbij! En dat was pittiger dan de meesten hadden gedacht.

Wat zijn we trots op onze deelnemers, dag 2 is voltooid.

Bekijk hier de dagfilm van Dag 2 gemaakt door Jaap van Willigen. Bekijk hier de prachtige foto's van Bormio 2000 van Colinda Janssen

Bormio 2000 1 Bormio 2000 fietsers Bormio 2000 bord Imre

Meer foto's van Bormio 2000 op Facebook Forza4Energy4All  

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 3 - STELVIO

Na sneeuw komt zonneschijn!

Toen de wekker ging kwam de regen met bakken uit de hemel, heel anders dan gister was voorspeld. Wandelen leek nog een optie dus de eerste groep wandelaars ging alvast op pad met het busje om bij het startpunt afgezet te worden. Al snel kwamen ze in de sneeuw terecht en besloot de gids dat het niet verantwoord was. Ze reden door naar de top met het plan daar een mooie wandeling te gaan maken. Maar daar was het helemaal winterwonderland het sneeuwde nog steeds. Er was weer een flinke uitdaging voor de organisatie om te kijken wat wel veilig zou zijn voor alle deelnemers. Met sneeuw en ijs op de Stelvio is het nou eenmaal niet verantwoord om de deelnemers naar de top te sturen. In overleg met de coaches en gids besloten ze tot 10 uur het weer en de omstandigheden af te wachten en dan een knoop door te hakken.

Toen sneeuwde het nog steeds op de top en lag er dus ook nog ijs op de weg en off-road zou het ook nog te onveilig zijn. De tocht werd ingekort met de finish bij onze vaste verzorgingspost op ong. de helft. Geen boog, geen muziek en niet naar de top, even schakelen maar de deelnemers hadden er alle begrip voor en gingen voor hun nieuwe uitdaging die gelukkig nog wel op de Stelvio zou zijn.

De hardlopers vertrokken vanaf ons hotel Larice Bianco aan hun tocht. De fietsers volgden wat later. De wandelaars werden in busjes ook op dezelfde weg afgezet op hun startpunt net na de tunnels.

Het was inmiddels gestopt met regenen en de wolken trokken zowaar met elke bocht wat verder weg. De wandelaars liepen in een lint langs de weg, ze hadden een goed zin. Al snel doemde de muur met haarspeldbochten voor hun op, daar moesten ze naar boven.

De hardlopers gingen als een speer! De aanmoedigingen van Paula Heijne werden tussen de rotswanden weerkaatst en al van verre te horen.

De zon was inmiddels doorgebroken en het werd steeds warmer, de warme kleding kon uit. Dat hadden we echt niet verwacht. Niks zo veranderlijk als het weer in de bergen, nu in ons voordeel! De eerste fietsers kwamen ook al voorbij. Nog een paar pittige bochten om op de foto gezet te worden door onze fotograaf Colinda en daarna onthaald te worden door supporters en deelnemers die al waren gefinisht.

De zon had de weg in korte tijd verwarmd en het ijs was verdwenen. De deelnemers kregen de kans om toch verder te gaan naar de top. Wow daar had het grootste deel van de groep wel oren naar. Het was even schakelen maar al snel gingen ze verder.

Op de lange weg langs de alpenweide zagen we langs de weg allemaal oranje Forza4Energy4All kanjers. Zo gaaf!

Onderweg werden bergmarmotten gespot. Rianne en Rixt beloofden te doneren voor elke bergmarmot die ze nog zouden zien. Dat hebben ze vast gehoord want er werden echt veel gespot en ze hielden hun woord.

Op de top was het niet meer wit van de sneeuw maar hij kleurde wel langzaam maar zeker oranje door de verzamelde Forzanen. Er stond dan wel geen boog maar wel een hele mooie erehaag waardoor de finishers hun top feestelijk bereikten en hun medaille kregen omgehangen. Zo ook MITO-papa’s Tom, Gert Jan, Dion, Marcel, Hans, Gert-Jan, Aldo en Peter.

Het was onverwacht nog een heel mooi feest op de top in de zon. Echt geweldig!

Bekijk hier de dagfilm van Dag 3 gemaakt door Jaap van Willigen. Bekijk hier de prachtige foto's van Colinda Janssen van de Stelvio

Stelvio sneeuw Stelvio bocht Stelvio 2022 Esther Stelvio tunnel Stevio wandelaars Stelvio medaille

Meer foto's van de Stelvio op Facebook Forza4Energy4All 

Afsluiting en opbrengst

Gert jan Jesse

Die avond was de afsluitende briefing met mooi woorden van Hein & Paul voor alle deelnemers, supporters, sponsoren en vrijwilligers. Ook een woord van Raad van Toezicht lid (en ook MITO-vader, de vader van Karlijn die vorig jaar overleed en ouders Peter en Sandra die begin dit jaar hun zoon Sverre verloren. Met z’n allen hebbben we nog hoofd-schouder-knie&teen gedaan omdat Sverre dat zo leuk vond. De indrukwekkende verhalen maakten nog meer duidelijk dat deze genadeloze ziekte gestopt moet worden. Een mooi moment om de voorlopige opbrengst bekend te maken van Forza4Energy4All 2022!

 € 1 8 8 . 5 4 8 ,- 

Een geweldig bedrag opgehaald door alle deelnemers en teams wat ook ver boven onze verwachtingen was. Waanzinnig mooi dat we daarmee het medicijnonderzoek kunnen steunen om energiestofwisselingsziekten te stoppen.

Dat was wel een feestje waard om deze geweldige dagen samen met deze geweldige groep Forzanen! Met een drankje en heel veel dansjes op de dansvloer werd het het laat.

Met een beetje pijn in ons hart kwam het besef dat het mooie Forza4Energy4All avontuur nu echt zijn einde had bereikt. We reizen weer terug naar huis met een flinke koffer vol fantastische herinneringen.

Tot volgend jaar!

Noteer maar vast de data voor de 10 editie van Forza4Energy4All 2023: wo 6 - do 7 - vr 8 september 2023. Schrijf je hier in!

Forza4Energy4All in beeldJaap en koala

Bekijk hier de prachtige Films die zijn gemaakt door onze vrijwilligers en onze cameraman Jaap van Willigen.

Dagfilm 1 Gavia https://www.youtube.com/watch?v=8Tp5_figJXk

Dagfilm 2 Bormio 2000 https://www.youtube.com/watch?v=DBSpm0iVPLc
Dagfilm 2 Bormio 2000 Wandelaars https://www.youtube.com/watch?v=ITxSFO-V2ic

Dagfilm 3 Stelvio https://www.youtube.com/watch?v=oyHEUWLJVn0&t=150s

Compilatie van filmbeelden van de deelnemers https://www.youtube.com/watch?v=y9x8Tl1Xo5M

­