­

De 5e editie van ons evenement Forza4Energy4All was weer zo mooi! Op 7, 8 & 9 september 2017 werden er weer 3 dagen bergen beklommen in de Italiaanse Alpen. Een mooie groep van 93 deelnemers ging de uitdaging aan. Op de fiets, wandelend, hardlopend en per MTB werd weer alle energie gegeven om de top te bereiken en het medicijnonderzoek verder te helpen. Samen staan we sterk om energiestofwisselingsziekten te stoppen!

Van Nederland naar Italie fietsen

De Forza uitdagingen begonnen dit jaar al in Nederland. Jan de Bie & Mike Leers gingen samen de uitdaging samen aan om van Nederland naar Italie te fietsen. Ook Ronald Barnas ging alleen de uitdaging aan met zijn vrouw Paula in hun volg-camper. Wat een monstertocht! Elke dag volgden we de mannen en hun avonturen. Ze hebben van alles meegemaakt; enorme hitte, veel regen, ijskoud en flinke klimmetjes. Voor Ronald werd de regen te gevaarlijk in de bergen en hij heeft het laatste stuk met de camper meegereden. Jan & Mike kwamen op maandag 4 september aan in Bormio. Ze waren koud tot op het bot en kregen onderweg nog te maken met een gezondheidsprobleem die Mike behoorlijk parten speelde. Maar toch hebben ze het gered. Geweldig!

Forza4Energy4All NL IT MikeJan1 Forza4Energy4All NL IT MikeJan2 Forza4Energy4All NL IT Ronald SAMMETJE 2

SAMMETJE

In maart overleed Sam op 6-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn energiestofwisselingsziekte. Dat zorgde voor veel verdriet onder de deelnemers die Sam en zijn ouders hebben leren kennen o.a. via Forza4Energy4All. Het besef van de ernst van de ziekte gaf ook weer kracht om met Sam in gedachten door te gaan voor het medicijn. Met die gedachte bij Marc Wismans ontstond een prachtig initiatief, namelijk een SAMMETJE. Een fietstocht die 3 deelnemers reden ter nagedachtenis aan Sam die in maart op 6-jarige leeftijd overleed. Lees hier meer over het SAMMETJE.

Forza4Energy4All

De meeste deelnemers kwamen in Bormio aan op woensdag en waren na hun autorit over de Stelvio helemaal in de Forza stemming maar ook wel onder de indruk. Met de auto is het al indrukwekkend om af te dalen laat staan dat je hem op eigen kracht moet beklimmen. Nadat iedereen was gesetteld was de briefing voor de eerste Forza4Energy4All dag met alle nodige informatie. De briefing eindigde met een fimpje met aanmoedingingen van de kinderen waar we ons zo voor inzetten en waarvan de meesten er helaas niet bij konden zijn. Dat gaf nog wat extra kracht en energie om aan dit avontuur te beginnen. Op naar bed om fit te zijn voor Forza Dag 1!

Dag 1 - Gavia

Als we de gordijnen opendoen zien we dat het een stralend mooie dag is en ondanks de zenuwen heeft iedereen er na al die maanden trainen ontzettend veel zin in. De wandelaars en hardlopers worden door de Forza vrijwilligers afgezet op hun startposities. De fietsers starten vanuit Bormio en fietsen door mooie Italiaanse dorpjes naar de voet van de Gavia waar het echte klimwerk begint. Hier staan Alie en Lia met de eerste verzorgingspost zodat de deelnemers nog even wat energie kunnen tanken voor de klim. De weg brengt ze meteen met een aantal haarspeldbochten snel omhoog. Eerst nog door het bos maar als de boomgrens is bereikt hebben ze na elke bocht weer een mooier uitzicht. Niet iedereen krijgt dit mee door de totale focus op het asfalt tijdens deze zware klim. De hardlopers voelen meteen dat de spieren de bergen niet gewend zijn, met kleine passen lopen ze op hun eigen tempo omhoog. De aanmoedigingen van supporters, vrijwilligers en de organisatie gaven energie en de borden met aanmoedigingen van patientjes gaven net dat beetje extra energie om door te zetten tot aan de top.

Forza4Energy4All Wilma 2017 Forza4Energy4All Wandelen 2017 Forza4Energy4All Gavia Harmen koe Forza4Energy4All Wandelen Gavia Forza4Energy4All Aankomst Wandelaars Gavia 2017

De groep wandelaars beklimt de Gavia via onverharde paden met lokale gids Letizia. De tocht leidt ze met wat stevige klimmetjes omhoog door de prachtige natuur, besneeuwde toppen om hun heen, watervallen, de Alpen weide en het prachtige bergmeer waar de finish al van verre te zien was en via de weg werd bereikt. Ze werden feestelijk binnengehaald.

Eind van de middag werd duidelijk dat na 2 zonnige dagen er op zaterdag veel regen werd voorspeld. De organisatie nam een dapper besluit om op vrijdag al de Stelvio te gaan beklimmen en zaterdag de 'Mini Stelvio' Torri di Fraele (omdat de Mortirolo te gevaarlijk zou zijn door de glade natte supersteile wegen en de Stelvio met veel regen is helemaal onverantwoord). Dat was even omschakelen en de voorbereiding werd tijen het eten meteen besproken.

Dag 2 - Stelvio

Na even omschakelen was iedereen de volgende ochtend zo blij dat we de Stelvio met zulk mooi weer mochten beklimmen. De Stelvio was voor  Colinda haar ultieme Forza uitdaging na zware jaren en niet zo'n goede conditie. Ze ging de uitdaging aan en om 8 uur startte ze om op eigen tempo naar boven te kunnen fietsen.
Colinda: "De weg naar de top is 22 kilometer lang en ik wist dat het zwaar zou worden. De beklimming begint al in het stadje Bormio zelf, inclusief de eerste grote haarspeldbochten. Dit voelde allemaal nog wel goed aan. Eenmaal op het eerste ‘rechte’ stuk voelde ik pas hoe het er echt voorstond. Als vrij snel moest ik mijn fietsmaatjes Wilma en Barbara laten gaan. Toen begon mijn gedachten een grote rol te spelen en werd het mentaal ook zwaar. Eindelijk zag ik in de verte de eerste verzorgingspost en toen ik daar afstapte ‘brak’ ik. Alle emoties kwamen eruit. Paula hielp me er doorheen. Liet me zien welke weg ik al afgelegd had en dat hoe goed dat was. Dit had ik al bereikt en dat gaf me weer moed om door te gaan. Opgeven was geen optie! De laatste kilometers kwamen coaches Leo en Henk me begeleiden. Zelf, maar niet alleen naar die top, wat was dat mooi. Die allerlaatste kilometer heb ik was zo ongelofelijk zwaar. En daar was dan eindelijk die laatste bocht. Waar ik vorig jaar nog met mijn camera stond, daar fietste ik nu doorheen. Wat een opluchting en wat een warm gevoel om daar alle mensen van Forza aan de finishlijn te zien en te worden opgevangen door mijn moeder en Paulien (waar ik voor fietste) en Tom. Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik dit gevoel moet omschrijven, maar het voelde goed, enorm goed! Wat een rollercoaster was de tocht en wat was ik kapot maar I DID IT! En volgend jaar ben ik er weer bij!”

Forza4Energy4All haarspeldbocht Stelvio Forza4Energy4All Verzorgingspost Stelvio 2017 Colinda tijdens haar tocht op de Stelvio Forza4Energy4All Stelvio Hardlopen

Forza4Energy4All Hardlopen Stelvio Stelvio Forza4Energy4All Klimmenvooreenmedicijn Forza4Energy4All Finish Stelvio BroersLennartz Forza4Energy4All Wandelen 2017 2

Hardlopers Remco en Dennis gingen de uitdaging aan om vanuit Bormio naar de top hard te lopen. Een halve marathon naar de hoogste top, wat stoer. Samen vonden ze een lekker tempo, maar wat was hij zwaar. Bekijk hier de route en de foto's die Dennis onderweg maakte. Andere hardlopers zijn gestart voor hun 10 km Stelvio uitdaging. Hardlopen op zo'n steile berg is moeilijk te trainen in Nederland en ervaarden ze pas echt tijdens Forza, maar ze hebben al hun energie gegeven om boven te komen. Wat een prestatie!

Op de top kwamen steeds meer deelnemers over de finish aangemoedigd door de mooie woorden van Hein en onder luidd applaus van de supporters. Eenmaal over de finish gekomen en na even bijkomen en op adem komen gingen ze de andere deelnemers aanmoedigen. Ook onze mascotte Kootje de Koala zette al zijn energie in om de deelenemers feestelijk te ontvangen bij de finish, zo leuk. En Benny (die zorgt dat onze mascotte tot leven komt) was die dag jarig, boven op de Stelvio zongen we voor hem en kreeg hij een leuk cadeautje. Met de tranen over zijn wangen van ontroering vertelde hij dat dit zijn mooiste verjaardag ooit was.

Forza4Energy4All Finish Stelvio 2017 Forza4Energy4All Koala Stelvio 2017 Forza4Energy4All Finish Stelvio teamLagendijk Forza4Energy4All On top of the Stelvio 2017Anneke haar finish op de Stelvio

De wandelaars waren nog onderweg naar de top. Ze liepen off-road een prachtige route die ze tot op het hoogste puntje iets boven de finish bracht waar ze alle Forzanen al op hun zagen wachten. De deelnemers hebben volop genoten van hun tocht maar hebben het uiteraard ook heel zwaar gehad om de top te bereiken. Daar op het hoogste punt van Forza4Energy4All onder de oranje boog finishen is magisch mooi. Als verrassing kregen ze na het finishen een mooie Forza4Energy4All 2017 Medaille omgehangen door Paulien of Ilona (de medailles waren gesponsord door PyraSied), daar waren ze ontzettend trots op.

Dag 3 - Torri di Fraele 'mini Stelvio'

De weersvoorspelling klopte, bij het openen van de gordijnen zagen we een grijze lucht en het regende flink. Het maakte ons extra dankbaar dat we de Stelvio gister al hebben beklommen. De Mortirolo was geen optie met zoveel regen, te gevaarlijk voor de fietsers. De dag ervoor had de organisatie met de coaches al een mooi alternatief gevonden: de Torri di Fraele. Veel minder hoog als de Stelvio maar wel indrukwekkend en niet zo steil als de Mortirolo. De groep wandelaars werd op de top afgezet om vervolgens naar de finish bij ons Hotel Larice Bianco te lopen. Saskia van de Ven en Ilona Brouwer gingen de uitdaging aan om hem wel wandelend te beklimmen. Verschillende fietsers kozen ervoor om vandaag te gaan hardlopen of wandelen. Onderweg kwamen ze de fietsers tegen die het wel (op eigen risico) aandurften om hem te beklimmen en moedigden ze elkaar aan.

Forza4Energy4All TorrediFraele weg dag3 Forza4Energy4All TorrediFraele Wandelen IlonaSaskia Forza4Energy4All TorrediFraele 2

 Forza4Energy4All TorridiFraele Hardlopen Forza4Energy4All TorrediFraele wandelaars tunnel2

Henk van Ramshorst schrijft: "Stoer en dapper om met dit on-Italiaanse weer de deur te openen. Gister stonden we nog in zonnetje boven op de top van de Stelvio te dansen. En toch trok vandaag een groot aantal stoere en dappere FORZANEN de schoenen aan. Wandelschoenen, loopschoenen en fietsschoenen. Gewapend met regenjasjes, overschoenen en andere water-afstand-houders op weg. Naar de Torri di Fraele. Met twee slanke torentjes aan het einde van een mooie klim, het broertje van de Stelvio. De wolken krullen vandaag voortdurend om de twee torentjes. Waarna de wind ze weer voor even wegblaast. Maar de wolken geven niet op, net als de Forzanen, en keren iedere keer terug.
Nieuwe vrijwilligers kijken ook de derde dag nog verbaast naar het reilen en zeilen van de hartelijke Forza-familie. Zonder supporters en vrijwilligers geen Forza. Alle gestarte wandel-, hardloop- en fietsschoenen bereiken de top van de Torri di Fraele. De meesten duiken de busjes in om weer een beetje warm te worden.Terug naar Bormio. Daar wordt onder de grote oranje Energy4All boog deze driedaagse afgesloten. En om het het feest compleet te maken rijdt luid claxonnerend een bruidsstoet met bruidspaar onder de boog door. Ze zullen de huldiging door de oranje Forza-gangers nooit meer vergeten. Moeder of schoonmoeder stapt uit en deelt met een grote glimlach royaal bruidssuiker uit.
Het slot van Forza4Energy4All 2017 was zoet. Prachtig zoet."

Forza4Energy4All Aankomst Wandelaars Dag3  Forza4Energy4All Finish Hardlopers dag3 Forza4Energy4All Finish dag3 bruidspaar Forza4Energy4All PastaParty 2

Wat een mooi straatfeest hadden we in Bormio, ondanks dat het een iets andere invulling was als dat we gewend zijn was het zo mooi en had iedereen een lach op zijn gezicht. Na even opfrissen was het tijd voor een spontane pastaparty. Hein en Paul serveerden de heerlijke italiaanse pasta en de verhalen van de dag werden weer volop gedeeld. Er werd gevierd dat hun Forza4Energy4All uitdaging is voltooid. Iets om onwijs trots op te zijn. Die avond keken we samen de film van de dag en maakte Hein de voorlopige opbrengst bekend... € 150.000,- was de laatste stand in Italie. Er kwamen nog veel donaties binnen waardoor de eindopbrengst maar liefst € 155.891,- is geworden. Een geweldig bedrag waarmee Stichting Energy4All het medicijnonderzoek van professor Smeitink en zijn team weer een stap verder kunnen brengen, wat ontzettend hard nodig is.

Bedankt deelnemers, sponsoren, vrijwilligers, supporters, oftewel iedereen die hun steentje heeft bijgedragen aan Forza4Energy4All 2017.
Samen staan we sterk op weg naar het medicijn om energiestofwisselingsziekten te stoppen!

 Forza4Energy4All groep Stelvio 2017


Videoverslagen Forza4Energy4All 2017 

Compilatie Forza4Energy4All 2017
door Tijs van Leur
Aanmoedigingsfilmpje
door Geert en Paulien Vogelzang
YouTube Forza2017 Compilatie YouTube Forza2017 Aanmoedigingen
Dag 1 - Gavia
door Tijs van Leur
Dag 1 - Gavia - MTB afdalen
door Jaap van Willigen
youTube Forza2017 Dag1   youTube Forza2017 Dag1 MTBafdalingGavia
Dag 2 - Stelvio
door Tijs van Leur
Dag 3 - Torri di Fraele
door Tijs van Leur
youTube Forza2017 Dag2 Stelvio youTube Forza2017 Dag3 TorrediFraelle
Compilatie Wandelaars
door Jaap van Willigen
 
youTube Forza2017 CompilatieWandelaars

Vlogs van deelnemer Mark Bovenkerk

SAMMETJE TER NAGEDACHTENIS AAN SAM & MATT

In maart van dit jaar overleed Sam Brouwer op 6-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn energiestofwisselingsziekte. Sam zijn broer Matthias overleed in 2009 al op 2-jarige leeftijd aan dezelfde genadeloze ziekte.

Deelnemer Marc Wismans: "Omdat team Forza4Sam gewoon niet mag ontbreken tijdens de 2017 editie van Forza, heb ik Ilona en Harmen (ouders van Sam) toegezegd dat ik voorafgaand aan de échte Forza4Energy4All een speciaal ‘SAMMETJE ’ zal gaan fietsen: in één dag over de Gavia, Mortirolo én Stelvio! Dat hebben zij en hun mannetje(s) wel verdiend. Op elke bergtop zal ik een Forza4Sam logo achter laten. Een simpel gebaar met hopelijk enige betekenis."

Al snel meldden zich nog twee helden die graag het SAMMETJE met Marc mee wilden fietsen: Leo Steijn en Pieter Mandemakers. Ook Herman Mandemakers en Tom Wever hebben de mannen voor een deel vergezeld.
Op dinsdag 5 september 2017 was het zover! De mannen begonnen aan hun pittige tocht.

SAMMETJE Forza4Energy4all SAMMETJE 1 SAMMETJE 3

Het was een zeer lange fietsdag: 162 km, 10,5 uur en 4562 hoogtemeters. Op elke bergtop hebben ze een Forza4Sam logo achtergelaten. Een simpel gebaar met een grote betekenis. De afdaling van de Stelvio was 's avonds om 20:00 uur en (toeval bestaat niet) Michaell, onze mecanicien, passeerde hen op de motor. Hij heeft de heren begeleidt met de verlichting van de motor tot aan het hotel in Bormio. Ze hebben hun SAMMETJE volbracht!

Toen Harmen en Ilona een dag later ook nog in Bormio aankwamen (een paar dagen ervoor besloten, ze wilden Forza4Energy4All 2017 graag meebeleven) was het SAMMETJE voor hun jongens helemaal compleet. Wat een prachtig initiatief!

Ook in 2018 wordt het SAMMETJE gereden. Nu met verzorging onderweg van de organisatie. En ook Harmen is van plan mee te fietsen. Dat wordt wederom een bijzondere tocht.


 

Dagelijkse columns Jaap

Forza4Energy4All MTB JaapElke dag schreef Jaap van Willigen een Forza4Energy4All colum. Jaap is ambassadeur van Stichting Energy4All en inmiddels ook vaste deelnemer aan Forza4Energy4All. Hij raakte betrokken toen hij het meisje Pam leerde kennen en steunt ons al jaren. Onder andere met prachtige filmbeelden en filmpjes die hij maakt als cameraman. Als deelnemer beklom hij de bergen met de fiets en hij ging ook nog voor de uitdagende MTB afdaling op de Gavia. Hij neemt ons mee in zijn beleving.

COLUMN DAG 1

De zon schijnt zijn laatste stralen over de groene glooiingen van de bergen, als wij na een korte vlucht en 3 uur autorijden de deur van het hotel opendoen.

Direct komt de warmte je tegemoet. De warmte van de mensen welteverstaan. Knuffels van oude bekenden en een hartelijk weerzien met de mensen. Maar met de blijdschap van het zien van zoveel bekende lieve mensen, komt ook het besef van de mensen die er dit jaar niet bij zijn. Saskia Buijs die naast haar eigen problemen met de ziekte ook nog eens haar twee kinderen een strijd ziet leveren. Mieke en Dion die Noa door de moeilijke tijden moeten heen zien te slepen. Maar vooral natuurlijk Sam, waarvan we 5 maanden geleden afscheid hebben moeten nemen. En hoe mooi is het dan om Harmen en Ilona hier beiden te zien. Twee dappere mensen die de confrontatie aan durven te gaan ondanks het niet te bevatten verdriet wat deze ouders na het verlies van hun twee kinderen hebben moeten meemaken.

Maar dit sterkte de motivatie om er vandaag tegenaan te gaan. En een grote glimlach verscheen op mijn gezicht bij het opentrekken van de gordijnen vanochtend. Moeder natuur en de zon deden hun uiterste best om ons een topdag te bezorgen. En dat werd het!!

Fietsend, rennend, wandelend, de Gavia kleurde oranje vandaag. Gesterkt door de aanmoedigingen langs de kant, de borden van onze lieve mito vriendjes en met als grande finale de finish. Waar Hein met een ongekend enthousiasme iedereen binnen haalde, en samen met de supporters en andere deelnemers, iedere deelnemer het respect gaven wat ze stuk voor stuk verdienden. Morgen beklimmen we de Stelvio. Door de slechte weersvoorspelling voor zaterdag wordt de Stelvio morgen al beklommen. Niet alleen zwaar maar ook emotioneel. Maar ook morgen helpen we elkaar door de moeilijke momenten.

----------------

COLUMN DAG 2

“Dichter dan op de top van de Stelvio kun je niet bij Sam komen” Met die woorden van Saskia Buijs aan Ilona en Harmen sluit ik gisteravond mijn vochtige ogen. Om ze daarna de volgende ochtend weer open te doen, om een 'It’s a beautifull day!!!' van Queen door de kamer te laten schallen.

Wat was ik blij met de keuze van de organisatie om vanwege de slechte weersvoorspelling van morgen, vandaag de Stelvio te doen. En zo gingen onder een heerlijk zonnetje en een mooie fietstemperatuur 93 helden in een oranje lint op weg naar de top van de Stelvio.

Nu schijnen er onderweg spectaculaire vergezichten te zijn geweest, indrukwekkende watervallen, diepe afgronden en mooie rotsformaties, maar met de focus op de volgende 10 meter op het asfalt ben ik naar boven gefietst en heb er helaas niet veel van meegekregen.

Op 5 km van de top hoorden we Hein al brullen. Het kon niet ver meer zijn, en al fietsend langs de borden met daarop patiëntjes Jenske, Liz, Neia, Siem, Noa, Willem en Sterre en overleden kindjes Mees & Jade voel ik de emotie alweer opborrelen.

Forza4Energy4All patientborden Neia

Forza4Energy4All patientborden Jade Forza4Energy4All patientborden Jenske Forza4Energy4All patientborden Liz

 Forza4Energy4All patientborden Mees  Forza4Energy4All patientborden Noa Forza4Energy4All patientborden Raily

 Forza4Energy4All patientborden Siem Forza4Energy4All patientborden Sterre Forza4Energy4All patientborden Willem

En boven op de top blijkt eens te meer waar de naam Energy4All voor staat. Al de energie wordt daar op de berg gebundeld en met z’n allen staan we er voor iedereen! Tranen vloeien rijkelijk, knuffels en woorden van trots en respect. De emoties lopen hoog op daar op de top. En als dan ook Benny (onze dierbare vrijwilliger die de rol van Koala mascotte vertolkt) nog wordt toegezongen voor zijn verjaardag, lopen de emoties op tot over het kookpunt.

Eén voor allen, allen voor één. Iedereen wordt zingend en dansend binnen gehaald, want dan is er nog het verhaal Anneke. ’s Ochtends is ze om 07:30 uur op de fiets gestapt om 5 uur later te finishen. Een geweldige prestatie, en met recht werd ze als laatste dan ook onder begeleiding van vele andere Forza-fietsers binnen gehaald, door de gehele Forza familie.

Een prachtig eind van een prachtige dag. Wat de dag morgen brengt zien we dan wel weer. Dit pikken ze ons niet meer af!

De prachtige patiëntborden zijn gesponsord door De Kleijn Drukker. Zo zijn de kinderen met energiestofwisselingsziekten er toch bij. En denken we nog een keer extra aan de kinderen die zijn overleden en hun ouders. 

-----------

COLUMN DAG 3

Forza4Energy4All blog maxHet contrast had niet groter kunnen zijn. Terwijl ik boven op de Torri di Fraele aan het genieten ben van het adembenemende uitzicht krijg ik een berichtje van Saskia Buijs (zij heeft zelf een energiestofwisselingsziekte net als haar 2 zoons Max & Jip) binnen op mijn telefoon. Haar dank voor de inzet en een foto van haar 'vakantie' in het ziekenhuis. En tja, dan weet je weer waar je het voor doet. Al heb ik er geen moment aan getwijfeld dat er ook maar iemand was die niet wist waar we het voor deden.

Forza4Energy4All is het leven in drie dagen. Tomeloze energie, uitputting, vreugde, plezier en verdriet liggen zo dicht bij elkaar dat er vele raakvlakken zijn.

Dat brengt ons naar de dag van vandaag die, zoals voorspeld, begon met regen. Maar dat hield de meeste Forzanen niet tegen. Het enthousiasme en de goede moed van de afgelopen dagen zaten zo diep ingebakken, dat een regenachtige dag daar niets aan zou veranderen.

Zingend en dansend ging een hele groep wandelaars ditmaal de berg af om bij het hotel samen met de hardlopers te worden binnen gehaald.

Het zit er op! En we kunnen terugkijken op 3 zeer geslaagde dagen. En ik denk velen met mij, zijn de organisatie en de vrijwilligers zeer dankbaar voor deze onvergetelijke dagen. En ik op mijn beurt ben de mede deelnemers dankbaar voor de lach en de traan en de ongelofelijke gezelligheid.

Met de geweldige opbrengst van inmiddels al meer dan € 150.000,-  hoop ik dat in de nabije toekomst de kinderen niet hoeven door te maken wat deze kinderen meemaken. 

Tot volgend jaar!!!!

­